Egyptin-matkan jälkimainingeissa blogiMies lainasi kirjastosta Christian Jacqin teoksen Tutankhamonin hauta. Teos on fiktiivis-dokumentaarinen romaani Howard Carterin ja lordi Carnarvonin yhteistyöstä Kuninkaiden laaksossa.

Howard Carter oli brittiläinen eläinmaalari, josta jo 18-vuotiaana tulee arkeologi. Hän pääsee hyvään virkaan Egyptin museoviraston tarkastajaksi ja haaveilee vielä joskus löytävänsä Tutankhamonin koskemattoman haudan. Jacq tuo teoksessaan esiin Carterin luonteen periksiantamattomuuden ja jäykkyydenkin, mitkä johtavat ristiriitoihin esimiesten kanssa. Kaiken taustalla kuohuu - Euroopassa ajaudutaan sotaan, eikä Egyptikään säästy muutoksilta.

Toisena päähenkilönä teoksessa on lordi Carnarvon, joka kuvataan ikuiseksi seikkailijaksi. Toisaalta Carnarvon joutuu ottamaan roolin kartanonherrana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana isänsä kuoltua. Carnarvonilla on väline ja Carterilla taito päästä päämäärään. Tutankhamonin hauta löytyy, mutta löytääkö Carter kuitenkaan onnensa.
Teoksen fiktiivisyys ei haittaa. Kuvitteelliset repliikit ja kohtaukset tuovat henkilöt lähemmäksi lukijaa. Eihän kaikkea tarvitse niin kirjaimellisesti ottaa.



Joululomalla pääsin käymään Tutankhamonin haudassa. Seinämaalaukset ja kultainen naamio pysähdyttivät. Itse muumiota voisi kuvata sanalla suloinen - niin pieni ja hauras. Haudassa kuvaaminen oli ehdottomasti kielletty.



Vielä on Cartereille töitä. Kaivaukset jatkuivat ihan Tutankhamonin haudan lähellä.

Saisikohan nyt luettua loppuun hyllyssä vuosikausia lojuneen Jacqin Musta faarao -teoksenkin.