Maaliskuun luetut menivät suoraan sivupalkin listaan. Huhtikuun luetut painottuvat yhteen kirjailijaan. Lukupiiriimme luin Muriel Barberyn Siilin eleganssin ja siinä sivussa saman kirjailijan aikaisemmasta tuotannosta (mutta vastikään suomennetun) Kulinaristin kuoleman.  

Siilin eleganssi kertoo hienon pariisilaisen kerrostalon omalaatuisesta portinvartijanaisesta, Renée Michelistä. Renée on leskinainen, joka ylläpitää mielikuvaa yksinkertaisesta ja laiskahkosta portinvartijasta. Oikeasti hän ylenkatsoo hienostorouvia ja sivistää itseään filosofisilla teoksilla ja japanilaisilla klassikkoelokuvilla.

Teoksen toinen kertoja, 12-vuotias Paloma, asuu talossa ja kritisoi perheenjäsentensä pintapuolista elämää. Paloma on päättänyt tehdä itsemurhan seuraavana syntymäpäivänään.

Teoksen perusidea - kaksoiselämä - on sinänsä herkullinen. Toisaalta ei Renée sen kummemmin kuin Palomakaan tule läheiseksi lukijalle. Filosofiset pohdiskelut tuntuvat puuduttavan päälleliimatuilta, varsinkin kun Renéeltä tuntuu sydämensivistys puuttuvan. Kovin visuaalinen teos on, ja kyllähän sen satiirinen ote paikoin naurattaakin.

Kulinaristin kuolema kertoo samaisen ranskalaisen talon asukkaasta, töykeästä ravintolakriitikosta nimeltään Pierre Arthens. Mies makaa kuolemasillaan sairasvuoteellaan sydämen petettyä ja muistelee makua, joka on kaikkein tärkein, mutta jota hän ei saa heti mieleensä. Lopussa lähde paljastuu. Mikään hyvä mies Arthens ei ole ollut, ainakaan isänä ja aviopuolisona. Välillä kerronta ja näkökulma siirtyvätkin puolisoon, poikaan ja jopa Siilin eleganssista tuttuun portinvartijarouvaan. Hyppelehtiminen tekee teoksen raskaaksi. Vaikea saada kokonaiskuvaa, kun teos iltalukemisena tuuditti minut uneen jo parin sivun jälkeen. Siilin eleganssista pidin kuitenkin enemmän, se on selkeämpi ja yhtenäisempi teos kuin Kulinaristin kuolema. Joitakin tunnelmapaloja teoksessa sentään on, kuten kohtaus, jossa Arthens eksyy Ranskan maaseudulla ja pääsee nauttimaan tavallisen talonpoikaisaterian höystettynä hauskoilla tarinoilla ja hienostopiireistä poikkeavilla, yksinkertaisen aidoilla ihmisillä.