Nyt on sitten luku-urakka ohi, Twilight-sarja kahlattu: Houkutus, Uusikuu, Epäilys ja Aamunkoi.

Olin aika epäluuloinen aloittaessani, vaikka Houkutus-elokuvan olin nähnyt jo ajat sitten. Ajattelin, ettei moinen kauhuromantiikka jaksaisi kiinnostaa. Lukukokemus on kuitenkin ihan myönteinen. Kokonaisuutena huomiota herätti se, että viimeistely oli hyvin tehty. Kielivirheitä ei juurikaan ollut, joten niihin ei lukeminen ainakaan töksähdellyt.

Tiivistämisen varaa voisi olla. Teoksista mieleenpainuvin on aloitusosa, jossa kehitellään Edwardin ja Bellan välistä seksuaalista jännitettä. Kohtaus. jossa Edward pelastaa Bellan hengen torjumalla pakettiauton kädellään, tuntuu tökeröltä ja naurettavalta. Samoin mielikuva Edwardista "juoksemassa" Bella selässään huvittaa. Harmi, että olin katsonut elokuvat ennen lukemista. Nyt Edward sai aina Robert Pattinsonin kasvot. Pattinson kyllä sopii rooliin mainiosti, ei siinä mitään. Myös susikohtaukset sekä kuvaukset vampyyrien taisteluista ovat paikoin outoja, tylsiäkin.

Uusikuu ja Epäilyskin menivät vielä nopeasti lukiessa. Tarinassa tuli käännekohtia. Päähenkilöt kohtasivat vaikeuksia, joista hädin tuskin selvisivät. Viimeisessä osassa kaikki nivoutuu yhteen. Aiempien osien kummastuttaneet asiat saavat selityksensä. Silti viimeinen osa on minusta kaikkein huonoin, mikä johtuu varmasti siitä, että Edwardin ja Bellan välinen jännite on kadonnut. Tapahtuu todella outoja asioita näinkin oudossa tarinassa. Aikuinen tyttäreni, joka myös on lukenut teokset, totesi Bellan muuttuneen nymfomaaniksi.

Ymmärrän Meyerin teossarjan suosion syyn. Onhan taustalla ikiaikainen rakkaustarina - pari, joka ei voi saada toistaan tässä maailmassa. Teoksissa pääsevät mukaan myös kaikki klassisen fantasiatarinan tyypit: vastustaja, auttaja, tietäjä, viaton uhri (joka ei tunnista voimiaan) ym.

Vaikka Twilight-sarjassa onkin aineksia, jotka hymyilyttävät naiiviudellaan, oli lukukokemus silti todella positiivinen. Saako pari lopulta toisensa - miksipä se ei jaksaisi koukuttaa ketä tahansa.