Salailua, perheväkivaltaa, alkoholismia, sisarusrakkautta - ainekset Sirpa Kähkösen teokseen Lukittu lähde. Teos kertoo abityttö Annasta ja tämän perheestä, jossa eletään varpaillaan äidin juoppohulluuskohtausten takia. Anna on ottanut huoltajan roolin hiukan nuoremmalle pikkusiskolleen Niinalle ja kasiluokkalaiselle Aleksille. Isä asuu erillään uuden naisystävänsä kanssa.

Kähkösen teos on huomattavasti moniulotteisempi teos ja koskettelee useammanlaisia teemoja kuin vastikään lukemani Reija Kaskiahon Veitsenterällä. Perhehelvetin lisäksi mukana on tietysti myös rakkautta, muttei mitenkään sinisilmäisen hempeästi kuvattuna. Niinan saa isän ikäinen teatteriohjaaja pyöriteltyä sänkyyn asti. Annan poikaystävästä ei kuulu talveen mitään. Aleksin kummallinen suhde kuviksenopeensa kehittyy teoksen kuluessa.

Kaikilla sisaruksilla on omat vahvuutensa - Niinalla teatteri, Aleksilla kuvataide ja Annalla matematiikka. Erityisen onnistuneesti Kähkönen kuvaa sitä hienovaraista, piilotettuakin huolenpitoa, joita sisarukset tuntevat toisiaan kohtaan. Myös elämä alkoholistiäidin rinnalla kuvataan kaikkien näkökulmasta, mikä avartaa teeman käsittelyä. Äidin rooli jää yksiulotteiseksi, vaikka paikoin sitä yritetään syventääkin perheen lasten muistellessa aikaa, jolloin isä ja äiti asuivat vielä yhdessä.

Ehkä teokseen oli ympätty liikaakin erilaisia teemoja, vähempikin olisi riittänyt. Toisaalta asiat kyllä liittyvät loogisesti toisiinsa, joten siinä mielessä ratkaisut ovat kyllä ihan toimivia.

Teoksen miljöönä on Kuopio, mutta mitenkään erityisesti se ei teoksessa tule esille muuten kuin paikka paikoin murteessa.

Minulla oli jostakin syystä kummallisia ennakkoluuloja Kähkösen teoksia kohtaan (kuten aina, kun jostain kirjailijasta kohistaan paljon). Kevään aikana on kyllä luettava Lakanasiivetkin. Jos vaikka pääsisi sen sitten Kuopioon katsomaankin. Lukittuun lähteeseen pääsevät ysiluokkalaiset tutustumaan.