Ian McEwanin teos Sovitus kertoo Tallisin sisarusten kohtaloista . Briony, kolmetoistavuotias kirjailijanalku, näkee siskonsa Cecilian epämääräisessä tilanteessa perheen kotiapulaisen pojan, Robbien, kanssa. Samana iltana perheen pienet sukulaispojat karkaavat. Etsintäretkellä karkureiden isosiskon Lolan uskotaan joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Briony tekee kohtalokkaan erehdyksen, jonka seurauksista kärsii niin hän itse kuin sisarensakin.

Teos siirtyy kuvaamaan sotaa ja aikuistuneita sisaruksia. Robbieta kuvataan hänen paetessaan Ranskasta kohti kanaalia ja kotia. Saksalaisilla on ylivoima. Sodan kauheutta kuvataan yksityiskohtaisesti. Sisarukset eivät vuosikausiin ole olleet yhteydessä toisiinsa. Molemmat toimivat sairaanhoitajina, Briony kuitenkin jatkaa kirjoitustyötään salaa. Hän purkaa tekemäänsä vääryyttä kirjaan.

Saavatko sisarukset selvitettyä välinsä? Pääseekö Robbie kotiin? Pystyykö Briony sovittamaan tekonsa ja julkaisemaan kirjansa, jossa totuus selviää? Teoksen lopulla ollaan 1990-luvulla, jolloin Briony on jo vanha.

Teos etenee aikajärjestyksessä, ilman kiemuroita, kunnes loppu koittaa. Teos saa lukijan pihisemään kiukusta ja pohtimaan kaunokirjallisuuden tehtävää.

Katsoin myös teoksen pohjalta sovitetun elokuvan Sovitus. Ei hassumpi, mutta onneksi luin kirjan ensin. Olin jo luonut omat mielikuvani. Elokuvan Keira Knightley ei ihan vastannut mielikuvaa vahvaluonteisesta Ceciliasta.