Luimme lukupiirissä Maila Talvion Kaksi rakkautta. Teoksessa aviossa oleva Elina-rouva ottaa ja ihastuu liettualaiseen Dragikseen, joka on komea ja miehekäs - aivan toista maata kuin Elinan hentokätinen tutkija-aviomies.

Elinalla onkin pohtimista tunteissaan. Hän on aiemmin tuominnut veljensä lesken, joka hyvin pian miehensä kuoleman jälkeen löytää uuden rakkauden. Elinan mielestä ei voi rakastaa kahta, vaan on oltava uskollinen ensimmäiselle rakkaudelle, vaikka tämän kuolema korjaisikin. Yrittääpä Elina tyrkyttää Dargisia naimattomalle siskolleenkin ja hetken luuleekin näiden menevän yhteen.

Selailin myös opiskeluaikoina lukemaani Juhani Ahon Papin rouvaa, joka käsittelee teemoiltaan samoja asioita kuin Kaksi rakkautta. Papin rouva on Elli, joka on rakkaudessa petyttyään ottanut ensimmäisen vastaantulijan miehekseen ja päätynyt näin syrjäiseen pappilaan Kuopion seudulle. Onnetonhan Elli on, vaan löytyykö onni taas, kun ensirakkaus saapuu kesävieraaksi pappilaan? Juhani Ahon kuvailevaa kieltä on aina ilo lukea, muttei Talviokaan pettymys ole.