Kirje Siperiasta on suomenruotsalaissyntyisen Elna Schdanoffin tarina Stalinin suuren puhdistuksen kuohuissa. Schdanoff oli Stalin-vaimo - hänet lähetettiin Siperiaan aviomiehen oletetun maanpetoksen takia. Schdanoffin tie vie vankilasta toiseen härkävaunuissa kulkien rikollisten ja muiden Stalin-vaimojen seurassa. Kun Schdanoff luulee vapautuvansa, hänet karkotetaankin vielä vuosiksi kauas kotiseudultaan. Moskovassa odottaa sydänvikainen poika, aviomies on viety tuntemattomaan.

Kymmenen vuotta myöhemmin Elna Schdanoff pääsee vihdoin palaamaan Moskovaan. Entinen elämä ei enää palaa. Schdanoff saa yhteyden veljiinsä ja Brysseliin jääneeseen toiseen poikaansa. Vanhuuden päivät hän elää sukulaistensa parissa.

Teos koostuu Elna Schdanoffin omista muistiinpanoista, jotka 70-luvulla ilmestyivät Ruotsissa. Taustatietoja ja omaisten näkökulman teokseen tuo Schdanoffin veljenpoika Christian Sundgren, joka tutustuu kummalliseen tätiinsä tämän Suomen-vuosinaan. Kuvat tuovat elävän lisänsä tähän uskomattomaan tarinaan. Politiikka ei onneksi ole pääasiassa teoksessa, vaan keskitytään yksilöhistoriaan.