Hyppäsin epäkorrektisti kesken sarjan Mma Ramotswen etsivätoimistoon. Ehkäpä juuri siksi teos oli hienoinen pettymys. Mma Ramotswe tutkii –sarjan on kirjoittanut skotlantilainen Alexander McCall Smith.

Precious Ramotswe on Botswanan ainoa naispuolinen yksityisetsivä. Hänen omistamassaan Naisten etsivätoimisto 1:ssä työskentelee myös lyömätön sihteeri Mma Makutsi. Rooibos-teen nauttimisen välillä Ramotswe selvittää Elämän kirkkaassa keskipäivässä toimeksiantona sulhasehdokkaiden taustoja rikkaalle yrittäjänaiselle. Siinäpä sitä onkin etsivätoimistolle tehtävää. Toisaalta Mma Ramotswe pähkäilee, miksei oma sulho, J. L. B. Matekoni, ota ratkaisevaa askelta ja vie häntä vihille.

Teoksen huumori syntyy toistosta. Epäolennaisia mutta kyseiselle henkilöhahmolle tärkeitä asioita toistetaan. Kaikkitietävä kertoja antaa asioiden harhailla tajunnanvirtamaisesti. Myös dialogilla on sijansa. Henkilöhahmot ovat kärjistettyjä – yhtä piirrettä korostetaan. Toisaalta yllättäen näytetään luonteen toinen puoli. Harkitseva ja asiallinen Matekoni tietää kaiken moottoreista mutta pelkää kuollakseen laskuvarjohyppyä. Korjaamon apulaiset esitetään tyhminä, tyttöjen perässä pyörivinä nuorina. Toisaalta apulaisen kauniit sanat Matekonille saa lukijan katsomaan häntä uudella tavalla. Mma Holonga laittaa Ramotswen asialle mutta päättää kuitenkin itse sulhasvalinnastaan.

Precious Ramotswe jää ainakin tässä teoksessa melko etäiseksi. Hänen ajatuksiinsa ei lukijaa aina päästetä, ja häntä esitelläänkin toisten henkilöiden ajatusten ja toiminnan kautta.

Tietynlainen verkkaisuus on teokselle ominaista. Ehkäpä sen tarkoitus on juuri kuvata afrikkalaista elämäntapaa. Pitänee varmaan tarttua sarjan ensimmäiseen osaan, josko sielläkin puhutaan botswanalaisen naisen perinteisestä ruumiinrakenteesta.